FRI FRAKT PÅ ORDRE OVER 750,-
Missing alt

Løp ute hele året

Kle deg lag på lag

En god regel når du skal kle deg for kulda er å velge flere tynne lag fremfor ett tykt. Tenk alltid lag på lag - det gir luft mellom plaggene, og tørr luft er den beste isolasjonen som finnes.

Innerst

At du er riktig kledd innerst er avgjørende for god komfort. Det må sitte tett for at det skal absorbere varme og svette og transportere fuktigheten vekk fra huden. Temperatur og aktivitet avgjør hvilket materiale du skal velge. Skal du holde et høyt tempo, velger du kunstfiber. Velg ull hvis du skal trene rolig eller hvis du fryser lett. Kunstfiber er bra fordi det er slitesterkt, absorberer lite fuktighet og transporterer svetten effektivt vekk fra huden. Ulempen er at det ikke isolerer så bra og at lukten setter seg raskt i fiberen. Ull, derimot, isolerer meget godt og holder på varmen selv når det er vått. I tillegg er det bortimot luktfritt. Et alternativ er undertøy i en kombinasjon av ull og syntet – da får du det beste fra to verdener. Kryper gradestokken ned mot ti kalde er det lurt med et mellomlag av ull eller syntet. Er temperaturen mellom 0 og 10 grader, kan mellomplagget brukes for seg selv.

Ytterst

Det ytterste laget skal holde vær og vind ute, samt slippe svetten ut. La været og lengden på løpeturen avgjøre om du bruke en vind- og vannavstøtende løpejakke/vest eller trenger en med tett, men pustende membran for å unngå å bli våt og kald. På underkroppen velger du en bukse eller tights etter hva du liker best. Det fine med en bukse er at den er litt løsere, og du får et isolerende luftlag mellom plagget og huden. Mange underdeler – både bukser og tights – har en glatt utside og en flosset innside som holder deg varm og komfortabel. Blåser det veldig, bør du ha en bukse med vindtett materiale i front. Er det ekstra kaldt, tar du på deg superundertøy i ull eller syntet under.

Hode, hender og føtter

Mye av overskuddsvarmen forsvinner via hode og hender. Det betyr at du kan bruke hodeplagg og hansker til å regulere temperaturen. Blir du for varm, kan du lufte ut ved å ta av deg lue eller hansker. Velg en lett lue som dekker hele hodet og ørene som er laget for løping. Bruk tynne eller tykke hansker, alt etter hva du foretrekker. Er det skikkelig kaldt, bør du velge votter – da holder du varmen bedre. Fryser du lett, bør du gå for ullsokker på beina. Vil du ha mer slitestyrke, kan du gå for en blanding av kunstfiber og ull. Velg sokker som dekker anklene. Også skostørrelsen er viktig. Fryser du lett på beina, bør du velge sko i en størrelse større enn du tradisjonelt bruker og gjerne litt bredere sko. Er skoene for trange, er det lett å bli kald. Sørg for at du kan bevege tærne!

Devold

Se mer

Dæhlie

Se mer

The north face

Se mer

Gore

Se mer

Vinterpiggsko

Se mer

Hodelykter

Se mer