FRI FRAKT PÅ ORDRE OVER 750,-
Missing alt

på og utenfor sti

Velg riktig terrengsko

Terrenget stiller andre krav til løpesko enn asfalt. Stabilitet og støtdemping er ikke like viktig, men godt grep er kritisk.

Når vi snakker om terrengløping i Löplabbet, mener vi utenfor grusveier og brede, flate stier. Skal du løpe på slikt underlag, kan du like gjerne bruke den vanlige asfaltmodellen. Er du redd for slitestyrken, kan du velge en sko med mer robust overdel.
For oss betyr terrengløping turer på ujevne stier eller på nesten usynlige tråkk i skogen, på en blanding av skogsbunn, myr og våte partier eller stein og røtter som ofte er glatte. Slike underlag stiller helt andre krav til skoene. Da trenger du en rendyrket terrengmodell.
Noen ganger går turen innom flere typer underlag, kanskje også med partier langs grusvei. Da blir skovalget litt mer utfordrende og kanskje må du inngå et kompromiss. Det avgjørende da er hva slags underlag som dominerer. Velg uansett alltid en så lett og smidig modell som mulig

Smalere passform

En terrengsko er ofte litt smalere i passformen fordi den må sitte tett og godt på foten når du løper i ulendt terreng eller i skrålier. Terrengmodellen er mindre polstret enn asfaltmodellen og overdelen kan også føles litt fastere og stivere, nettopp for å gi bedre slitestyrke, hold og for å holde vekten selv om de blir våte. Likevel må du selvsagt føle deg komfortabel med passformen.

Profil, støtdemping og støtte

En god terrengmodell bør ha en lav profil i mellomsålen så du kommer tett på underlaget og reduserer risikoen for overtråkk. Med bedre kontakt med underlaget kan du også justere steget raskere når det trengs. Terrengmodeller har ofte også lavere dropp enn asfaltmodeller, og akkurat som på asfalt kan det gi ekstra belastning på leggene dine. Støtdemping er ikke kritisk i en terrengmodell. Underlaget er mykt i seg selv og gir demping nok. Hvis du overpronerer uten at det skaper problemer for deg, kan du se bort fra stabilitet i en terrengmodell. Underlaget gir så mye variasjon at det er godt nok i seg selv. Har du derimot skadeproblemer relatert til overpronasjon, må du være ekstra nøye, også i terrenget.

Grep er mest kritisk

Godt grep er vår største utfordring når vi skal sette sammen et komplett terrengskosortiment. Norsk og nordisk terreng er mer krevende enn det du finner lenger ned i Europa og i USA der løypene gjerne er både tørrere og planere. I våre skoger er det ulendt og bratt, det er ofte vått og både steiner og røtter ligger opp i dagen. Da trengs både en god og glebrig gummiblanding og mye knotter. Disse to egenskapene kan være motstridende – knottene griper godt på myk skogsbunn, men ikke like bra på vått berg. Samtidig er en mykere og mer glebrig gummi ofte mindre slitesterk. Løper du mye på vått berg, må du være ekstra nøye med grepet. Da kan en modell med stålpigger være et alternativ.

Må skoene være vanntette?

Erfarne terrengløpere velger aldri vanntette sko. Gore-Tex gjør skoene tyngre og overdelen mindre smidige, men den viktigste grunnen til å velge bort Gore-Tex når du løper, er at du før eller siden plumper skikkelig uti. Da renner vannet inn i skoen, men ikke ut igjen. Det viktigste er at du er varm på beina, ikke om du er våt eller tørr. Den beste måten å holde seg varm på er å bruke våtsokker av neopren. Du finner både en høy og lav variant i nettbutikken vår. Husk at slike sokker tar mer plass, så prøv nye sko med slike sokker på hvis det er aktuelt. Gode sokker i ull er også et godt alternativ, også om sommeren.
Skal du gå, derimot, kan det være godt med en Gore-Tex-sko som holder deg tørr. Derfor finner du også et par Gore-Tex-varianter i vårt sortiment.

Vekt og smidighet

De siste årene har det skjedd stor produktutvikling. Modellene har fått lavere profil og er også blitt betydelig lettere. Sammen med tydeligere flekskanaler har dette gjort dem mye morsommere å løpe med. Du kan flyte over mosen i stor fart uten at skoene bremser deg.