Fri frakt på ordre over 750,-
Missing alt

Turstøvel vs løpesko

Terrengskoens historie

Da joggebølgen skyllet over vesten på 1970/80-tallet, løp de fleste på asfalt. Derfor fokuserte produsentene på å utvikle løpesko til asfalt og ikke terreng. I dag er terrengsko en egen kategori og stadig flere oppdager gleden ved å løpe i det myke og spennende terrenget.

De første orienteringskonkurransene ble arrangert allerede sent på 1800-tallet. Tidlig på 1900-tallet fikk vi også flere skogs- og fjelløp. Mange av disse var kombinasjonsarrangement av konkurranseløping og turmarsjer. De færreste fikk skikkelig fotfeste, men Norges eldste eksisterende løp er et skogsløp. Seterløpet i Sigdal i Buskerud er arrangert årlig siden 1936, kun med unntak av 4 år under krigen da det var idrettsstreik.
I friidretten var terrengløp en egen gren helt fra tidlig på 1900-tallet, og en egen gren i de første olympiske lekene. Løpene gikk ikke på underlag som vi i Norge vil definere som terreng, men stort sett i utmark på mykt gress.

Nike var tidlig ute

I de tidligste terreng- og skogsløpene ble det ikke brukt spesialsko. Sko var kostbare å kjøpe, dyre å utvikle og etterspørselen var lav. Faktisk skjedde det svært lite produktutvikling av terrengsko før på midten av 1990-tallet. Frem til da så vi kun noen spede forsøk på å modifisere populære asfaltmodeller til høst- og vintermodeller som også kunne brukes i terrenget. Nike Air Pegasus ACG og Nike Air Wildwood er to eksempler, og Nike var kanskje den leverandøren som i størst grad sto for produktutviklingen på 1990-tallet.
I 1996 kom en av de første modellene for terrengløping, Nike Air Rover. Designerne jobbet tett med Nikes skandinaviske ansatte. Konrad Ystborg og Håvard Nordgård hos Nike i Norge var aktivt med i testingen. Air Rover hadde en robust og vannavvisende overdel og en mer mønstrete yttersåle. Sammenlignet med dagens terrengmodeller var nok denne mer som en hybrid å regne. I Norge ble den fort en bestselger, men utenfor Skandinavia var salget dårlig og modellen forsvant fra kolleksjonen. I 1997 kom Adidas på banen med en terrengvariant i den svært populære Response-linjen. Dette var helt klart en modifisert asfaltmodell – en hybrid.
Nike ga seg ikke med å utvikle et levedyktig terrengkonsept. I 1998 lanserte de «Nike Extreme Running» – en linje med fire modeller, to for terrengløping og to for orientering. Det var en lav og en høy modell for terrengløping, Terra Albis og Terra Sertig. Begge lignet mer på dagens modeller. De var lettere i vekt, hadde en lavere profil i mellomsålen og en grovere yttersåle. Mange likte modellene, men dessverre var ikke slitestyrken god nok. Dessuten var ikke verdensmarkedet klart for så spesialiserte modeller og salgstallene var for dårlige. Likevel, begrepet «Terra» var født og har fulgt Nikes terrengsko siden.

Terrengsko blir en kategori

I 2000 fikk Löplabbets katalog for første gang en egen terrengskoseksjon. De seks modellene vi presenterte den gangen ville i dag vært klassifisert som hybrider. De var slitesterke og røffe, men altfor tunge og lite smidige å løpe med. I tillegg var grepet altfor dårlig for det norske terrenget. Vi på Löplabbet brukte heller asfaltskoene våre når vi skulle ut i marka. Den myke gummien ga det beste grepet på våte steiner og røtter, men ikke nok feste på myk og våt skogsbunn.
Grepet – eller rettere sagt mangelen på grep – var det kritiske. Vi trålte markedet etter sko som kunne gripe både på våte steiner og røtter og på myk skogbunn. Vestlandsfjell var særlig utfordrende og ingen av våre faste leverandører klarte å skape modeller som møtte kravene fra norske fjell og skoger. Utfordringen er at terrenget disse modellene testes i er veldig ulikt terrenget vi løper i her hjemme. Det skoleverandørene karakteriserer som «trail» er ikke det samme som det vi i Norden definerer som terreng. Modellene testes gjerne på brede, plane stier som ofte også er helt tørre.

Nye spesialister

I 2006 kom vi over Inov-8. Et rendyrket terrengmerke utviklet i fjell- og skogsområdet The Pennines i Nord-England, i et terreng som ligner vesentlig mer på det nordiske. Merket ble til i 2003 med modellen Mudroc. Vi lanserte merket i det norske markedet i 2007. For første gang fikk vi et rendyrket terrengskomerke i sortimentet. Modellene hadde tett passform, lav profil i sålen, en robust yttersåle med klebrig gummi og solide knotter, lav vekt og faktisk også lav dropp.

Tidlig på 2000-tallet var svenske Icebug først på markedet med vinterpiggsko. 10 år senere kom også de rendyrkede terrengskoene utviklet i Sverige av svenske orienteringsløpere. Svenskene så på skoutvikling med nye og friske øyne, men hadde ikke like mye erfaring med materialvalg og passform som konkurrentene. Derfor ble det mye prøving og feiling.
Missing alt

Mudroc var første modell ut da det engelske merket Inov-8 startet opp i 2003. Inov-8 var vårt første rendyrkete terrengskomerke.

Vanskelig balansegang

Samtidig fikk terrengløping mye oppmerksomhet i de store markedene i Mellom-Europa og USA. Med voksende markeder kommer også økte ressurser til produktutvikling. Mens de store produsentene arbeidet med å utvikle sine modeller, kom nye aktører på banen – mange fra turstøvelsegmentet. Merker som Salomon og La Sportiva brakte med seg sin rike erfaring fra turstøvler via lettere trekkingsko til terrengsko. På slutten av 1990-tallet lanserte Salomon sine første terrengmodeller.
Også norske Viking og Alfa arbeidet med egne kolleksjoner for terrengløping. Alle hadde de mye erfaring med grep og slitestyrke. Vekt og smidighet ble derimot en utfordring. For de etablerte løpeskoleverandørene var det omvendt. Her var det grep og slitestyrke som måtte utvikles.

Terrengløping vokser videre

Terrengløping har hatt en eksplosiv utvikling over hele verden de siste 10-15 årene. Ved hjelp av nye materialer, samt fokus på lav vekt, komfort og slitestyrke, har leverandørene klart å lage lettere og smidigere modeller som tåler røff bruk. I Löplabbet faset vi gradvis hybridene ut av sortimentet og i 2010 var de helt borte. I dag er det rendyrkede terrengmodeller som gjelder.
Utviklingen av terrengskoen fortsetter. Målet er en sko som kombinerer lav vekt og smidighet med slitestyrke og komfort. Selv om ulike underlag setter ulike krav til terrengskoene, må ikke bruksområdet bli for smalt. Utfordringen ligger i å utvikle modeller som ikke er for spesialiserte. En annen utfordring er at det er stor forskjell på hvordan man definerer «terreng» rundt om i verden. Vi kommer nok til å se merker og modeller som fungerer bra, men kun i deler av markedet.
I Löplabbet legger vi vekt på å sette sammen en kolleksjon som dekker et så bredt spekter av behov som mulig, og vi er alltid ute etter skoene med de beste egenskapene. Sortimentet vårt er godt og variert, så du finner nok den optimale skoen for deg og din måte å bruke terrenget på.
Tekst av Tor Fauske, Löplabbet Norge