trening
Rolig langtur
Den rolige langturen er i tillegg til den hurtige langturen, en av nøkkeløktene i forberedelsene mot et maraton. Poenget med den lange langturen er å forberede kroppen på å holde ut lenge, og å bruke fett og karbohydrater effektivt.
Drøye 42 kilometer er langt, og både bena og sirkulasjonssystemet må vennes til distansen. Lengden på turene bør være mellom to og tre timer når du trener mot maraton, og en til to timer når du trener mot halvmaraton. Det er viktig at du gradvis øker lengden på den rolige langturen, så dersom du har lite eller ingen erfaring med langtur, begynner du forsiktig i nedre del av det anbefalte. Du bør legge inn denne økten en gang i uken frem mot et langløp.
Slik legger du opp treningen
Er du flink til å legge inn rolige langturer før maratonløpet, er du garantert en bedre opplevelse. Og er du erfaren og skal sette pers, så er forutsetningene for å klare det mye større. Starter du på en times tur, bør det ta rundt syv uker før du er på drøye to timer. Etter ni uker har du kanskje kommet opp på turer mellom to og tre timer.
- Når det er seks uker igjen til løpet: Legg inn to tretimers turer i løpet av de neste ukene.
- Tre uker igjen: Løp siste tretimers tur før løpet.
- To uker igjen: Løp siste totimers tur før løpet.
På den rolige langturen skal du også lære å ta til deg næring underveis. Løp med drikkebelte og eksperimentér med hva magen din tåler, for det er svært individuelt. Noen kan spise banan underveis uten problemer, mens andre ikke kan det. På disse turene har du mulighet til å finne ut hva du tåler.
Legg også inn hurtige langturer i treningen mot løpet.
Hvor bør du løpe?
Det er ikke nødvendig å løpe kun på hardt underlag, selv om det er slikt underlag maratonløpet går på. Likevel kan det være lurt å venne seg til det. Løp gjerne på en kombinasjon av grus og asfalt. Hvis du vil kan du ta de første turene på mykt underlag og løpe mer på asfalt etterhvert. Du kan også legge turen innom terrenget. Gjør du det, bør du tar deler av turen på sti.
Intensitetssoner
Rolig langtur er en typisk sone 1 økt. Lurer du på hva vi prater om når vi prater om intensitet og soner? Det snakker vi litt om her. Sjekk gjerne også ut Löplabbet på YouTube for flere tips om løpetrening, teknikk, skader, utstyr og mye mer.