treningslære
God løpeteknikk
En løpeteknikk der du lander med foten under kroppens tyngdepunkt, gir både skadeforebyggende og mer effektiv løping. Det handler om å sette kroppen i stand til å dempe og stabilisere steget selv.
Mange mosjonister lander på samme måte i et løpesteg som når de går, med hælen først, langt foran kroppen. Da blir støtet mot bakken hardere og pronasjonsbevegelsen i ankelen blir kraftigere. Hvis du overpronerer – altså faller mye inn i ankelleddet – og i tillegg lander på hælen, kan det være at du trenger stabiliserende løpesko for å korrigere denne bevegelsen. Lander du derimot med foten under kroppens tyngdepunkt, blir landingen mykere og du kan bruke smidigere og morsommere løpesko med mindre stabilitet. For å løpe på denne måten er det 5 ting du må tenke på:
1. Utgangsposisjon – god holdning
«Stand tall» kaller de det i USA. Reise deg opp så du står med en stolt holdning. Løft opp armene over hodet slik at hoften kommer frem. Hold blikket fremover. Len deg lett forover og kjenn at du balanserer på forfoten og nesten faller framover. Dette er utgangsposisjonen din.
2. Høyere frekvens – flere steg og kortere skritt
Høy nok frekvens er helt nødvendig for å klare å lande med foten under kroppens tyngdepunkt – og det enkleste tipset for å få en bedre teknikk. Rundt 180 steg i minuttet, 3 pr sekund, er en god tommelfingerregel. Det kan virke raskt, men det er fullt mulig hvis du korter ned på skrittlengden. Også på rolige turer er dette mulig hvis du er bevisst. Last ned en metronom på mobiltelefonen din og bruk den som rettesnor til du finner rytmen og blir vant til den.
3. Retning og armbruk
Armsvingen din er viktig, den kan brukes aktivt til å justere og holde oppe frekvensen på steget ditt. Bruk blikket ditt for å holde på utgangsposisjonen din. Knytt hendene lett, hold armene i 90 graders vinkel i albuleddet og la armene pendle rett fram og tilbake. Det er viktig at armene ikke svinger sideveis, da vil overkroppen følge etter og du får en rotasjon i overkroppen. Unngå så stor armsving at hendene kommer bak kroppen eller albuene foran kroppen.
4. Kneløft
Løfter du knærne høyere øker du sjansen for at du klarer å lande med foten under kroppen. Tenk at foten skal gå i en sirkulær bevegelse, som et hjul. Klarer du det har du funnet flyten og det meste vil gå lettere.
5. Styrke og bevegelighet
Alle har sine utfordringer når det kommer til teknikk. For noen er det manglende styrke i en av musklene som aktiveres, andre er for stram i enkelte muskler til å klare å løpe godt teknisk. Jo raskere man løper, jo større er kravet til styrke og bevegelighet, spesielt rundt hofta. Etter hvert som man løper mer med "ny teknikk" vil musklene bli sterkere. Men hvis du merker at du er for stram eller svak enkelte steder, jobb målrettet med å styrke/tøye opp den muskelgruppen, så du får raskere fremgang. På våre kurs i løpeteknikk vil du få tilbakemelding på slike ting underveis.
I starten er det lettest å gjennomføre teknikkendring i stigningsløp. Avslutt hver langtur med 4-8 stigningsløp på ca 100 meter. Du starter opp rolig og øker til ca 80 % av maksfart. Stigningsløp løser opp den monotone langkjøringsfarten og bedrer teknikken din.
Husk også at når du lander på denne måten, så krever det mer av leggene dine. De trenger å styrkes. Og den beste måten å gjøre det på er med tåhev.