FRI FRAKT PÅ ORDRE OVER 750,-
Missing alt

Sommer og vinter

Få i deg nok væske

Du skal ikke miste mye væske før prestasjonsevnen går kraftig ned. Mister du en hundredel av kroppsvekten din faller prestasjonene med hele 10 %. Drikk nok, både sommer og vinter.

Kroppen består av 60 % vann. Når du trener, taper du væske – og du taper ekstra mye i varmen. Væskebalansen må opprettholdes for at kroppen skal fungere normalt. Hvis ikke blir du slapp og presterer dårligere. Når en person som veier 70 kg, mister 0,7 liter væske (1 % av kroppsvekten), presterer han eller hun hele 10 % dårligere.

Hvor stort er væsketapet?

Hvor mye væske kroppen kvitter seg med er individuelt og bestemmes av flere faktorer: kroppsstørrelse, kroppsammensetning og fysisk form. Intensiteten og varigheten på økten spiller også inn. Jo mer intensiv økta er, desto mer må du drikke. Sist, men ikke minst har klimaet innvirkning. Varme øker væsketapet. Drikk derfor ekstra mye når det er varmt.
De fleste utøvere mister normalt mellom 0,5 og 1 liter i timen under en treningsøkt i sone 1, 2 eller 3. En god målsetting er derfor å drikke minst 0,5 liter per time. Når du har blitt tørst, er du allerede i ferd med å bli dehydrert. Drikk derfor før tørstefølelsen kommer.

Kle deg riktig

Det er faktisk ikke så lurt å svette. Kroppen bruker mye energi på å kvitte seg med svetten, så det er ikke noe poeng i svette mer enn nødvendig. Kle deg lurt og ikke for mye. Når det er sommer og sol, kan du gjerne dekke til hodet for beskyttelse, men kle deg lett og luftig ellers på kroppen. Er varmen nærmest uutholdelig, bør du holde deg i skyggen eller la være å trene.

Svette er salt

Vannet i kroppen inneholder mer salt enn vannet i springen. Når du erstatter væsketapet, skal du derfor også tilføre kroppen salt. Saltkonsentrasjonen i vevsvæsken er normalt på 0,9 %. I svetten er saltmengden 0,2–0,3 %. Saltene er nødvendige for at kroppen skal kunne fungere, så husk å erstatte saltet når du svetter mye. Dette kan man gjøre ved å tilsette mineraler i vannet. En favoritt blant proffene er produktene fra Maurten. Maurtens Drink Mix er snill mot magen, gir deg påfyll av både salt og karbohydrater og er uten smak. Kommer i 320 cal og 160 cal porsjonsposer, samt en 320 cal versjon med 100 mg coffein.

Hvordan drikke nok?

Med gode vaner blir det lettere å holde væskebalansen i orden. Slik kan det gjøres:
Drikk minimum et kvarter før trening
  • Drikk heller ofte og lite enn sjelden og mye
  • Ha drikke tilgjengelig når du løper. Bruk drikkebelte eller drikkesekk.
  • Drikk et par desiliter hvert kvarter gjennom økten
  • Få i deg ekstra energi dersom du trener i over en time. Drikk for eksempel saft eller sportsdrikk. Trener du i mindre enn en time holder det å drikke vann.
  • Drikk nok til at vektendringen før og etter trening er mindre enn 1 kg. Gå på vekta før og etter trening for å bli bedre kjent med ditt eget væsketap