Tips
Ditt første løp
Det er skikkelig kjedelig å løpe ut fra start og kjenne etter bare noen minutter at skoene gnager, t-skjorten irriterer eller at sokkene bulker seg og lager gnagsår. Følger du disse rådene, ligger alt til rette for en god løpsopplevelse.
Uansett om du har deltatt i et løp før eller skal være med for første gang, er det lurt å lese seg opp på hvordan du kan forberede deg best mulig. Vårt aller viktigste råd til deg er at du tester hvordan sko og antrekk fungerer før du legger i vei på løpsdagen.
Sko og sokker
Hvilke sko du skal velge når du skal delta i et løp, avhenger av hvor godt trent du er, hvor erfaren du er og hvor langt du skal løpe. Er du helt fersk kan du godt løpe i de vanlige treningsskoene dine. Et par lettere og smidigere sko, som også kan brukes til intervalltrening, kan heve løpsopplevelsen flere hakk. Uansett hva du velger – løp i sko du allerede har testet og vet fungerer. Ikke kjøp nye sko på selve løpsdagen eller rett i forkant, men ta noen turer med dem før du bruker dem i et løp.
En optimal løpsopplevelse avhenger nesten like mye av gode sokker som av gode sko. Når du løper er føttene hele tiden i bevegelse, i tillegg til at det skapes varme og fuktighet i skoene. Da trenger du en sokk som virker avkjølende og sørger for at føttene ikke hovner opp. Velg en sokk i et komfortabelt kunstfibermateriale som sørger for at fuktigheten transporteres vekk fra huden og ut i skoen.
De beste sokkene er fasongsydde med et hælparti som følger foten og gjerne også en mellomfot med noe støtte. Pass også på at sokken sitter godt og ikke lager bulker som skaper ubehag og kan føre til blemmer og gnagsår. Er du plaget med gnagsår som vannblemmer eller blodblemmer, må du ta det alvorlig. Bruk sokker som minsker friksjonen mellom huden og sokkene/skoene, for eksempel dobbeltlagsokker.
De beste sokkene er fasongsydde med et hælparti som følger foten og gjerne også en mellomfot med noe støtte. Pass også på at sokken sitter godt og ikke lager bulker som skaper ubehag og kan føre til blemmer og gnagsår. Er du plaget med gnagsår som vannblemmer eller blodblemmer, må du ta det alvorlig. Bruk sokker som minsker friksjonen mellom huden og sokkene/skoene, for eksempel dobbeltlagsokker.
En optimal løpsopplevelse avhenger nesten like mye av gode sokker som av gode sko.
Gnagsår
Gnagsår er ikke annet enn irriterende og ubehagelig. Heldigvis finnes enkle metoder for å unngå dem. På Löplabbet selger vi Bodyglide antifriksjonsstick, som du enkelt og greit smører på steder der klær, sko eller hud gnager mot hud. Du kan også gå for ”tapetrikset” og sette sportstape på steder som er utsatt. Compeed og andre gnagsårplaster kan også være et alternativ. Ulempen er at limet kan løsne, slik at plasteret krøller seg og lager mer trøbbel enn det forhindrer. Sportstape oppå gnagsårplasteret kan i så fall være en løsning.
Klær
Bør du velge T-skjorte eller singlet? Shorts eller tights? La temperaturen bestemme hva du skal løpe i, men husk at du blir fort varm og det blir sjelden så kaldt som du frykter at det skal bli. Noen velger tights for å unngå at huden på innsiden av lårene gnisser og lager gnagsår. Det er lurt å prøve klærne på noen løpeturer på forhånd, så vet du at de fungerer.
Uansett hva du går for, velg klær som er komfortable og i et materiale som puster godt. Bomull er ikke et godt valg! Det suger bare til seg svetten og klistrer seg til kroppen. Du trenger tekniske plagg som transporterer fuktigheten vekk fra huden og holder deg tørr.
En sports-BH som støtter godt er obligatorisk for jentene. På Löplabbet fører vi Shock Absorber.
Beskytt deg mot solen
Bruk briller hvis du er plaget med solen eller av vinden. Vi har flere komfortable modeller å velge mellom i våre butikker. Ta gjerne en tur innom oss. En caps kan også være behagelig dersom det er sterk sol og varme. Den kan også dynkes i vann om du vil kjøle deg ned.
Et godt tips til deg som plages av sviende svette i øynene; klin på litt vaselin i pannen – så slipper du det! Du kan også gå for et pannebånd for å unngå problemet.
Løpsdagen
På selve løpsdagen bør du spise lett og ikke teste ut mat du ikke har prøvd før. Gå for det du pleier å spise før trening, som du vet gir det energi. Husk å få i deg nok drikke før og etter løpet, eventuelt også underveis dersom du ønsker det.
Ikke start for hardt, men spar litt på kreftene – og ikke la deg stresse av at andre løper fortere enn deg. Mange liker å legge opp et 10 km-løp slik at de får en negativ splitt, det vil si at de løper den andre halvdelen av løpet litt fortere enn den første. Det er jo både morsommere og mer motiverende å ha litt ekstra å gi mot slutten, er det ikke?
Sist, men ikke minst, nyt den gode stemningen og kos deg med løpingen!